Online spreekangst

Herken je dat? Dat je een tijdens een online vergadering niks zegt. Want, wat heb je eigenlijk te zeggen over het onderwerp? Of, wat maakt het uit wat je te zeggen hebt. Die ene collega weet het toch beter en kan het ook beter verwoorden. En voor je het weet is het een patroon, en zeg je steeds minder.

Hoe voelt dat voor jou? Ik kan me voorstellen dat het je onzeker maakt of dat je je nutteloos voelt of juist gefrustreerd. Dat is vervelend. Vooral als vergaderen een groot onderdeel van je werk is. En hoe weten je collega’s dan wat jij van iets vindt? 

Foto door Andrea Piacquadio

De interactie met collega’s is online anders dan op de werkvloer. Je moet op je beurt wachten. Iemand onderbreken lijkt ineens zo onbeleefd. Je kunt niet aan iemands gezicht aflezen wat hij of zij vindt van jouw inbreng. En als je al een tijdje niks gezegd hebt, hoe doorbreek je dat dan? Het kan zijn dat je er hartkloppingen van krijgt of dat het zweet je uitbreekt.

Je bent niet de enige die hier last van heeft. Vooral mensen die net beginnen met werken of mensen die hun collega’s nog nooit in het echt ontmoet hebben, vinden het lastig online van zich te laten horen. Samen met een coachee kwam ik op de volgende tips

  • Je bijdrage aan het overleg hoeft niet altijd over de inhoud te gaan, maar kan ook over het proces gaan of over het weer.
  • Voorbereiden! Bedenk vooraf of je iets wilt zeggen tijdens een vergadering en zo ja, wat.
  • Oefen dat wat je wilt zeggen hardop voor de spiegel.
  • Een vraag stellen, is ook iets zeggen.
  • Als je het overleg zelf gepland hebt, neem je altijd als eerste het woord.
  • Als je niks te zeggen hebt, is dat oké. Accepteer dat het zo is.
  • Deel je ‘probleem’ met een collega, vriend of vriendin: hoe pakt hij/zij dat aan?
  • Bedenk dat jouw collega’s graag willen weten wat jij van iets vindt. Zij willen geïnspireerd raken door jou.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: